Mig og økologi

Økologi 1

Efter jeg startede på mit studie Ernæring og Sundhed for et år siden, har jeg lært SÅ meget! Faktisk føler jeg nærmest, at jeg hver eneste uge bliver klogere og klogere, og kommer hjem med endnu mere brugbar viden – det har jeg aldrig oplevet før! Og det jeg især elsker ved mit studie er, at jeg kan bruge alt den viden, jeg får i undervisningen og i alle mine fagbøger, i min egen hverdag. Så er det altså ikke et problem, at få læst til dagens lektioner. 😉

Nå, men en af de ting, jeg ikke vidste så meget om inden min studiestart, var økologi.
For mig handlede økologi selvfølgelig om dyrevelfærd og bæredygtighed, men egentlig synes jeg lidt, at det var noget opreklameret “hokuspokus”, som blot var dyrere.

Nu har jeg fået en nasse ny viden omkring det, og min eksamensopgave på forrige modul handlede faktisk primært om økologi.
For mig er økologi indbegrebet af (som jeg vælger at prioritere det):
– Ingen pesticidrester
– Begrænsninger indenfor tilsætningsstoffer
– Produkterne er behandlet så lidt som muligt
– Bæredygtighed
– Miljø
– Dyrevelfærd

Min prioriteringsliste bærer tydeligt præg af, at jeg mest af alt vælger økologi for at undgå pesticidrester og  en masse tilsætningsstoffer. For mig er det blot en yderligere bonus, at jeg samtidig skåner miljøet og støtter op omkring dyrevelfærd.

Mange mener, at økologiske fødevarer er MEGET dyrere end konventionelle – altså almindelige fødevarer. På nogle områder er det korrekt ja, men bestemt ikke indenfor alle fødevarer.
F.eks. er kød en af de fødevarer, som ofte er noget dyrere, hvis det skal være økologisk, mens nærmest alle grøntsager kun koster 2 – 3 kr. mere, hvis man vælger økologiske grøntsager – det samme gælder mælk, og faktisk mælkeprodukter generelt.
Jeg har desværre ikke økonomi til at købe alle mine fødevarer økologiske, men der er nogle fødevarer, jeg ALTID vælger økologisk, hvis der er mulighed for det:
– Frugt
– Grøntsager
– Mælk
– Havregryn, mel, bulgur osv.
– Brød og kiks

Grunden til at jeg altid køber overstående fødevarer økologiske, er for det første fordi prisforskellen er så ubetydelig lille ift., hvad jeg føler, jeg får ud af det. Og så er det fordi at fødevarer som f.eks. frugt og grønt spiser vi ofte uden de er forarbejdet og oftest med skræl på, så derfor synes jeg, at det ved disse fødevarer er meget væsentligt at vælge økologisk for at undgå pesticidrester og for mange tilsætningsstoffer. Det samme gælder med brød/kiks, havregryn, mel, bulgur osv.

Jeg tror, der er mange, som vil mene – og jeg indrømmer det da også gerne selv, at mit forhold til økologi nok er rimelig “egoistisk”, da jeg primært køber økologi for min egen sundhed, mens det for mig blot er endnu en fordel, at det samtidig er bedre for miljøet, og at jeg dermed også støtter op omkring dyrevelfærd.

Jeg havde egentlig tænkt mig, at jeg også ville fortælle lidt om, hvad pesticidrester og nogle tilsætningsstoffer kan gøre ved kroppen, og hvorfor det er blevet naturligt og vigtigt for mig undgå dem, men så bliver indlægget altså lidt for langt. 😀 Så det må blive en anden dag – men skal nok få det skrevet snarest.

Jeg har ofte overvejet at skrive “øko” ud for mine ingredienser i mine opskrifter, når de er økologiske – hvilket rigtig MANGE er, men jeg synes bare, det hurtigt kan virke diskriminerende, og som om, at det så er noget, jeg også forventer I skal gøre – og det har jeg overhovedet ingen interesse i at afgøre, bestemme eller dømme ud fra.
For mig er valget omkring økologi så individuelt, og jeg tror, der ligger mange forskellige årsager til grund hos hver enkelt – og sådan skal det også være.
Så derfor er “øko” altså ikke tilføjet til mine ingredienser endnu – men måske bliver de det en dag?

Jeg håber, at dette indlæg måske giver jer en lidt bedre fornemmelse af min sundhed, mine valg og min livsstil.

Rigtig god aften derude! 🙂

Stort knus

Underskrift

Økologi 2

Continue Reading

Valg af fødevarer og ingredienser

Alle sammen

Jeg har valgt at lave en lille introduktion af de ingredienser og fødevarer, jeg anvender i mine opskrifter, så I har nemmere ved at kunne lave mine opskrifter – eller i hvert fald finde nogle alternativer.

Jeg er kæmpe fan af Bodylab!
Deres produkter er fantastiske, man får meget for pengene – og så er mange af deres produkter økologiske, hvilket også er et kæmpe plus for mig (Jeg vil lave et indlæg om økologi senere). Og så er de lynhurtige til at levere.
Bodylab har lavet deres egen serie ”Superfoods”, som byder på en masse lækre alternativer, hvis man ønsker at reducere sit indtag af sukker og kalorier.

Her er en liste på de ingredienser, jeg ALTID har i mit køkken:
– Bodylab øko mandelmel
– Bodylab Zero
– Bodylab Zero pure Gold
– Bodylab Zero Melis
– Bodylab Zero topping:
Smag: Salted caramel, pancake, chocolate og raspberry
– Proteinpulver:
Smag: Vanilje og chokolade

Alle tingene kan selvfølgelig købes på http://www.bodylab.dk

Sukrin har også lavet en masse lækre lowcarb alternativer, som er mindst lige så gode.
Jeg foretrækker dog Superfoods, da deres mængder ofte er større samtidig med, de er lidt billigere – og hvem vil ikke gerne have en større mængde og samtidig spare penge? 😉

Af lidt mere ”almindelige” fødevarer og ingredienser, har jeg også altid dette i mit køkken:
– Havregryn
– Fedtreduceret kakaopulver
– Grahamsmel
– Æg
– Skyr
– Tørgær (foretrækker dog frisk gær)
– FiberHUSK (den gule)
– Diverse kerner, nødder og mandler

Så længe jeg har alle disse ingredienser og fødevarer i mit køkken, vil jeg kunne lave størstedelen af mine opskrifter – lige præcis når jeg får lyst.

Jeg håber, I har fået lidt inspiration, og at I nu har et bedre indblik i de fødevarer og ingredienser, jeg anvender. 🙂

Underskrift

Ingredienser     Zero topping

 

Continue Reading

Næringsindhold

Jeg har valgt at opgive næringsindholdet på alle mine opskrifter, da det er noget, jeg selv går meget op i. 🙂

Ofte kan man kun få kalorieindholdet oplyst, og i min verden, kan man ikke bruge kalorieindholdet til noget som helst, da kalorier kan være MANGE ting, og der findes både ”gode” og ”dårlige” kalorier.

Jeg synes, det er vigtigt, at I også ser, hvordan kalorierne er fordelt i mine opskrifter.
Derfor har jeg lavet en lille (meget overfladisk) gennemgang at mit næringsindhold:

Fedt
Fedt er mange ting, og det kræver utrolig meget skrive plads, hvis jeg skal komme med en uddybende forklaring, så derfor bliver det meget overfladisk:

Der findes to typer af fedt:

Mættet fedt:
Mættet fedt er det ”dårlige” fedt, eller i hvert fald det fedt, vi skal undgå at få for meget af.

Umættet fedt:
Umættet fedt (mono og poly) er dermed det lidt ”bedre” fedt, som er nødvendigt for kroppen, for at den kan fungere.

Fedt påvirker vores kolesterol, og det er derfor det er vigtigt, at indtaget af mættet fedt og umættet fedt indtages med måde, og at der samtidig skal tages hensyn til forskellene på de to typer af fedt.

Det kan godt være, at nogle af opskrifterne indeholder en del fedt, men så længe at mængden af mættet fedt er forholdsvis lav, har det ikke lige så stor betydning, som hvis hele fedtindholdet bestod af mættet fedt.
Derfor har jeg valgt at opgive det totale fedtindhold, plus alle tre fedttyper (mættet, monoumættet og polyumættet fedt), så I har mulighed for at se fordelingen af fedtindholdet.

Kulhydrat
Under kulhydrater har jeg valgt at opgive sukkerarter og kostfibre.

Dette har jeg gjort, da mange desværre er blevet kulhydrat-forskrækket, hvilket der i min verden, SLET ikke er grund til – så længe man bare sørger for at få de ”rigtige” kulhydrater. (Dette vil jeg lave et oplæg om senere). 🙂

Sukkerarter og tilsat sukker:
Som mange spørger: “Er sukkerarter og tilsat sukker ikke det samme??” NEJ, det er det bestemt ikke!

Tilsat sukker:
Jeg har valgt, ikke at opgive tilsat sukker i mit næringsindhold, da jeg ALDRIG selv tilføjer sukker til mine opskrifter – jeg bruger jo netop Zero eller andre sukkererstatninger. Derfor vil tilsat sukker altid være 0 g i mine opskrifter, og så er der jo ingen grund til at skrive det. 😉

Sukkerarter:
Derimod har jeg opgivet sukkerarter.
Sukkerarter er naturligt sukker, som allerede findes i de ingredienser, jeg anvender.
F.eks. har dadler et naturligt indhold af sukker, som så er det, der vil stå angivet under sukkerarter. Det samme gælder frugt, bær osv.

Kostfibre:
Meget overfladisk fortalt:
Kostfibre giver os en god mæthedsfornemmelse, som dermed får os til at spise mindre, og sørger for, at vi har en mæthedsfornemmelse i længere tid.
Derfor er kostfibre en del af mit næringsindhold.

Protein
Protein er en af de få ting, vi ikke er bange for at indtage for meget af. Dette er der flere grunde til, men mest af alt, er det fordi der endnu ikke rigtig findes nogen bivirkning ved for høj indtagelse af protein.
Os som træner har brug for ekstra protein til kroppen, og derfor er proteinholdet selvfølgelig også en del af mine næringsindholdsoplysninger.
Så har I mulighed for at sortere lidt i opskrifterne, hvis I vil fokusere på proteinindholdet.

Vær dog opmærksom på:
Næringsindholdet på alle mine opskrifter er selvfølgelig beregnet ud fra de ingredienser og fødevarer jeg anvender.
Dvs. at hvis I ikke anvender fedtreducerede ingredienser eller laver nogle alternativer til mine ingredienser, vil næringsindholdet ændre sig – og i nogle tilfælde vil det måske ændre sig merkant.
Blot så I er opmærksomme på det. 😉

Spørg endelig, hvis der er nogle af tingene, som ikke giver mening, eller I ønsker andre næringsoplysninger eller noget helt andet.

Underskrift

Continue Reading

Bagetid

Jeg bager altid med varmluft – faktisk anvender jeg varmluft nærmest uanset hvad jeg laver i min ovn. 🙂

Dvs. når jeg skriver:
”Bages ved 180 grader i ca. 10 min.”, er det på varmluft – og dette er ALTID gældende.

Alle mine opskrifter bliver lavet ved varmluft – medmindre andet er angivet.

Blot lidt info. 😉

Underskrift

Continue Reading

Mandelmel

Jeg anvender mandelmel i mange af mine opskrifter – eller nærmere sagt fedtreduceret mandelmel.
Hjemmelavet mandelmel (mandler, man selv blender til mel) og fedtreduceret mandelmel er nemlig overhovedet ikke det samme.
Derfor synes jeg, det var oplagt lige at komme med en lille information omkring dette:

Fedtreduceret mandelmel:
For det første, er der, som ordet angiver, meget mindre fedt i fedtreduceret mandelmel – faktisk er kalorierne reduceret med ca. 50%.
Derudover skal man anvende en mindre mængde af fedtreduceret mandelmel sammenlignet med hjemmelavet mandelmel, da fedtreduceret mandelmel suger en hel del mere væske.

Hjemmelavet mandelmel:
Mandler man selv blender til mandelmel kan sagtens bruges i mine opskrifter, man skal bare være obs på, at mængdeforholdene så ikke er helt de samme – og dette gælder selvfølgelig også det totale næringsindhold.

Eksempel:
Hvis min opskrift angiver, at man skal bruge 30 g fedtreduceret mandelmel, skal man bruge omkring 50 – 60 g mandler, som man så blender til mandelmel – mængden skal altså næsten fordobles.

Derfor er mit råd helt sikkert at købe fredreduceret mandelmel, da man alligevel bruger meget mindre mængder og reducerer kalorierne væsentligt. Økonomisk tror jeg, at det ender ud i det samme pga. mængdeforskellene – og så er det meget nemmere, fordi man slipper for at skulle blende mandlerne. 🙂

Underskrift

Continue Reading