Mig og økologi

Økologi 1

Efter jeg startede på mit studie Ernæring og Sundhed for et år siden, har jeg lært SÅ meget! Faktisk føler jeg nærmest, at jeg hver eneste uge bliver klogere og klogere, og kommer hjem med endnu mere brugbar viden – det har jeg aldrig oplevet før! Og det jeg især elsker ved mit studie er, at jeg kan bruge alt den viden, jeg får i undervisningen og i alle mine fagbøger, i min egen hverdag. Så er det altså ikke et problem, at få læst til dagens lektioner. 😉

Nå, men en af de ting, jeg ikke vidste så meget om inden min studiestart, var økologi.
For mig handlede økologi selvfølgelig om dyrevelfærd og bæredygtighed, men egentlig synes jeg lidt, at det var noget opreklameret “hokuspokus”, som blot var dyrere.

Nu har jeg fået en nasse ny viden omkring det, og min eksamensopgave på forrige modul handlede faktisk primært om økologi.
For mig er økologi indbegrebet af (som jeg vælger at prioritere det):
– Ingen pesticidrester
– Begrænsninger indenfor tilsætningsstoffer
– Produkterne er behandlet så lidt som muligt
– Bæredygtighed
– Miljø
– Dyrevelfærd

Min prioriteringsliste bærer tydeligt præg af, at jeg mest af alt vælger økologi for at undgå pesticidrester og  en masse tilsætningsstoffer. For mig er det blot en yderligere bonus, at jeg samtidig skåner miljøet og støtter op omkring dyrevelfærd.

Mange mener, at økologiske fødevarer er MEGET dyrere end konventionelle – altså almindelige fødevarer. På nogle områder er det korrekt ja, men bestemt ikke indenfor alle fødevarer.
F.eks. er kød en af de fødevarer, som ofte er noget dyrere, hvis det skal være økologisk, mens nærmest alle grøntsager kun koster 2 – 3 kr. mere, hvis man vælger økologiske grøntsager – det samme gælder mælk, og faktisk mælkeprodukter generelt.
Jeg har desværre ikke økonomi til at købe alle mine fødevarer økologiske, men der er nogle fødevarer, jeg ALTID vælger økologisk, hvis der er mulighed for det:
– Frugt
– Grøntsager
– Mælk
– Havregryn, mel, bulgur osv.
– Brød og kiks

Grunden til at jeg altid køber overstående fødevarer økologiske, er for det første fordi prisforskellen er så ubetydelig lille ift., hvad jeg føler, jeg får ud af det. Og så er det fordi at fødevarer som f.eks. frugt og grønt spiser vi ofte uden de er forarbejdet og oftest med skræl på, så derfor synes jeg, at det ved disse fødevarer er meget væsentligt at vælge økologisk for at undgå pesticidrester og for mange tilsætningsstoffer. Det samme gælder med brød/kiks, havregryn, mel, bulgur osv.

Jeg tror, der er mange, som vil mene – og jeg indrømmer det da også gerne selv, at mit forhold til økologi nok er rimelig “egoistisk”, da jeg primært køber økologi for min egen sundhed, mens det for mig blot er endnu en fordel, at det samtidig er bedre for miljøet, og at jeg dermed også støtter op omkring dyrevelfærd.

Jeg havde egentlig tænkt mig, at jeg også ville fortælle lidt om, hvad pesticidrester og nogle tilsætningsstoffer kan gøre ved kroppen, og hvorfor det er blevet naturligt og vigtigt for mig undgå dem, men så bliver indlægget altså lidt for langt. 😀 Så det må blive en anden dag – men skal nok få det skrevet snarest.

Jeg har ofte overvejet at skrive “øko” ud for mine ingredienser i mine opskrifter, når de er økologiske – hvilket rigtig MANGE er, men jeg synes bare, det hurtigt kan virke diskriminerende, og som om, at det så er noget, jeg også forventer I skal gøre – og det har jeg overhovedet ingen interesse i at afgøre, bestemme eller dømme ud fra.
For mig er valget omkring økologi så individuelt, og jeg tror, der ligger mange forskellige årsager til grund hos hver enkelt – og sådan skal det også være.
Så derfor er “øko” altså ikke tilføjet til mine ingredienser endnu – men måske bliver de det en dag?

Jeg håber, at dette indlæg måske giver jer en lidt bedre fornemmelse af min sundhed, mine valg og min livsstil.

Rigtig god aften derude! 🙂

Stort knus

Underskrift

Økologi 2

You may also like

1 kommentar

  1. Rigtig spændende læsning og dejligt med lidt ærlighed!
    Min far er økologisk grøntsagsgartner (fx er alle de danske økoagurker, du spiser produceret hjemme hos ham, medmindre du handler i ALDI), hvorfor økologi altid har været en selvfølge for mig.

    Dog har jeg også lært, at det i visse tilfælde er bedre at vælge dansk konventionelt fremfor fx spansk økologisk, da kravene til økologi i Spanien er nogle helt andre end de er i DK, og i og med Spanien er en del af EU bliver spanske øko-varer solgt på lige vilkår som danske, hvilket er SÅ misforstået.
    Jeg kan eksempelvis oplyse at der i spanske økologiske agurker er stoffer, der kan gøre mænd sterile.

    Derfor er mit forbrug mere præget af lokale råvarer fremfor økologi. Allerhelst dansk økologi selvfølgelig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *