Jeg har valgt at opgive næringsindholdet på alle mine opskrifter, da det er noget, jeg selv går meget op i. 🙂
Ofte kan man kun få kalorieindholdet oplyst, og i min verden, kan man ikke bruge kalorieindholdet til noget som helst, da kalorier kan være MANGE ting, og der findes både ”gode” og ”dårlige” kalorier.
Jeg synes, det er vigtigt, at I også ser, hvordan kalorierne er fordelt i mine opskrifter.
Derfor har jeg lavet en lille (meget overfladisk) gennemgang at mit næringsindhold:
Fedt
Fedt er mange ting, og det kræver utrolig meget skrive plads, hvis jeg skal komme med en uddybende forklaring, så derfor bliver det meget overfladisk:
Der findes to typer af fedt:
Mættet fedt:
Mættet fedt er det ”dårlige” fedt, eller i hvert fald det fedt, vi skal undgå at få for meget af.
Umættet fedt:
Umættet fedt (mono og poly) er dermed det lidt ”bedre” fedt, som er nødvendigt for kroppen, for at den kan fungere.
Fedt påvirker vores kolesterol, og det er derfor det er vigtigt, at indtaget af mættet fedt og umættet fedt indtages med måde, og at der samtidig skal tages hensyn til forskellene på de to typer af fedt.
Det kan godt være, at nogle af opskrifterne indeholder en del fedt, men så længe at mængden af mættet fedt er forholdsvis lav, har det ikke lige så stor betydning, som hvis hele fedtindholdet bestod af mættet fedt.
Derfor har jeg valgt at opgive det totale fedtindhold, plus alle tre fedttyper (mættet, monoumættet og polyumættet fedt), så I har mulighed for at se fordelingen af fedtindholdet.
Kulhydrat
Under kulhydrater har jeg valgt at opgive sukkerarter og kostfibre.
Dette har jeg gjort, da mange desværre er blevet kulhydrat-forskrækket, hvilket der i min verden, SLET ikke er grund til – så længe man bare sørger for at få de ”rigtige” kulhydrater. (Dette vil jeg lave et oplæg om senere). 🙂
Sukkerarter og tilsat sukker:
Som mange spørger: “Er sukkerarter og tilsat sukker ikke det samme??” NEJ, det er det bestemt ikke!
Tilsat sukker:
Jeg har valgt, ikke at opgive tilsat sukker i mit næringsindhold, da jeg ALDRIG selv tilføjer sukker til mine opskrifter – jeg bruger jo netop Zero eller andre sukkererstatninger. Derfor vil tilsat sukker altid være 0 g i mine opskrifter, og så er der jo ingen grund til at skrive det. 😉
Sukkerarter:
Derimod har jeg opgivet sukkerarter.
Sukkerarter er naturligt sukker, som allerede findes i de ingredienser, jeg anvender.
F.eks. har dadler et naturligt indhold af sukker, som så er det, der vil stå angivet under sukkerarter. Det samme gælder frugt, bær osv.
Kostfibre:
Meget overfladisk fortalt:
Kostfibre giver os en god mæthedsfornemmelse, som dermed får os til at spise mindre, og sørger for, at vi har en mæthedsfornemmelse i længere tid.
Derfor er kostfibre en del af mit næringsindhold.
Protein
Protein er en af de få ting, vi ikke er bange for at indtage for meget af. Dette er der flere grunde til, men mest af alt, er det fordi der endnu ikke rigtig findes nogen bivirkning ved for høj indtagelse af protein.
Os som træner har brug for ekstra protein til kroppen, og derfor er proteinholdet selvfølgelig også en del af mine næringsindholdsoplysninger.
Så har I mulighed for at sortere lidt i opskrifterne, hvis I vil fokusere på proteinindholdet.
Vær dog opmærksom på:
Næringsindholdet på alle mine opskrifter er selvfølgelig beregnet ud fra de ingredienser og fødevarer jeg anvender.
Dvs. at hvis I ikke anvender fedtreducerede ingredienser eller laver nogle alternativer til mine ingredienser, vil næringsindholdet ændre sig – og i nogle tilfælde vil det måske ændre sig merkant.
Blot så I er opmærksomme på det. 😉
Spørg endelig, hvis der er nogle af tingene, som ikke giver mening, eller I ønsker andre næringsoplysninger eller noget helt andet.